INSPIRATION

nyheter & tips som gör underverk

BAKOM KULISSERNA – LAILA FLORA – ETT MÖNSTER KOMMER TILL

Inga kommentarer

LAILA FLORA – FRÅN IDÉ TILL FÄRDIG STYLE

Inför höst och vinterkollektionen 2017 valde vi ut två nya trendiga säsongsfärger för vår storsäljande Laila serie – Old Rose och Dusky Lilac, men ville också göra något nytt med Laila.

Inför vårkollektionen SS17 hade vi lanserat Laila i ett diskret småblommigt ton-i-ton mönster mot champagne botten. Detta fick ett varmt mottagande i butik men vi ville att Laila skulle bli mer dramatisk. Så vi lät Laila blomma ut ordentligt! Vi illustrerade ett växtprint i två färgställningar – en i rosa, och en i svart och vit skala.

 

HUR VÄXER ETT TEXTILMÖNSTER FRAM?

Först ritades blommorna för hand i naturlig storlek på ett A3 papper. Det blev anemoner, rosor och körsbärsblommor. Utmaningen var att göra ett ”slarvigt” mönster med en känsla av att vara handritat och inte vara för ”kliniskt” eller ha en grafisk vektor-känsla. Det skulle upplevas som akvarell gjort i intensiva färger med kontrasterande tuschade linjer, inte vara tonat då det skulle screen printas. Vi behövde även ta hänsyn till att det skulle tryckas på en randig väv.

Laila Flora mönsterrapport Trofé designat av Shoottoluna.com Annica Svensson

Originalteckningen till Laila Flora mönstret efter att mönsterrapporten skapats. 

 

MÖNSTERRAPPORT SKAPAS

Efter att teckningen var klar scannades vi in det i Photoshop i datorn för att rensa upp det och skapa en mönsterrapport. Blommorna flyttades runt tills de bildade en rapport vi var nöjd med. En rapport görs för att mönstret ska kunna upprepas i all oändlighet utan att man ser några skarvar där teckningen tagit slut. I Photoshop kan man flytta runt och förskjuta mönstret för att se att rapporten blir bra i alla lägen.

När vi var nöjda med rapporten och mönsterbilden så började vi testa färger för att få fram en känsla. Samma mönster mot en vit bakgrund eller en rosa eller en svart upplevs helt annorlunda.

alt=

Laila Flora mönstret testas mot olika bakgrundsfärger.

KONTRASTER & KÄNSLA

Då vi skulle använda samma screen för både färgvarianten och den svartvita varianten var det viktigt att mönstret skulle fungera för båda versionerna. Ovan fungerade mönstret bra i rosa toner, men i den svartvita version blev det för platt.

Laila Flora mönsterrapport i svartvit version Trofé designat av Shoottoluna.com Annica Svensson

Laila Flora i svartvit version 1 innan det omarbetades. 

 

Vi ville inte att mönstret skulle vara ett foto-tryck men heller inte att det skulle se för ”rent” ut. Vi ville undvika klinisk vektorkänsla. Mönstret skulle screenprintas i sju färger i färgvarianten och sex färger i den svartvita varianten. Det senare beror på att på det svartvita versionen är bakgrunden vit, det vill säga som det vita tyget.  Vi lade på outlines på blommorna och förenklade mönstret, samt skapade kraftigare kontraster. Tyget som Laila Flora skulle tryckas på är samma randiga jaquardväv som vi använder till resterande Laila serien. Randen är tunnare halvtransparant tyg vilket också kommer påverkar hur mönstret kommer framträda. Version nummer två såg ut så här:

laila Flora print mönster

Version 2. Kontraster och outlines läggs till. 

MÖNSTRET FÄRGLÄGGS

Sedan började arbetet med att plocka ut exakta färger i printet. Mycket tack vara att jobbet görs digitalt kan man testa exakta färger och se direkt hur skillnaderna blir när en enstaka färg byts ut. För varje nyans plockades en specifik Pantone färg ut, enligt bilden nedan. Både för färgversionen och den svartvita versionen. Vi arbetar med Pantone färgskala som är framtagen för att visa hur färg kommer se ut på textil.

Laila Flora textile print design Annica Svensson

Färgerna har valts ut! Arbetsbeskrivningen till tryckeriet med färgerna i Laila Flora

SLUTARBETET & JUSTERINGAR

Då all information var inskickad till vår leverantör så var det nu bara att vänta på korrektur för textiltrycket, och sedan godkänna detta. Därefter satte vi igång produktion för första-prover. Då de anlände blev det som det ibland blir – det vill säga inte helt bra. I och med att Laila Flora har en formpressad kupa precis som Laila bh:n, töjdes mönstret över kupan vilket gjordes att blommorna blev större på kupan än resten av bh:n. Men inget problem som inte går att fixa.
Vi löste detta genom att sy ett insnitt i Laila Flora tyget. På så vis blev trycket exakt som vi ville ha det, och kupan undertill behöll sin formpressning. I övrigt blev vi jättenöjda med printet och det blev exakt som vi ville ha det.

LAILA FLORA PROV

Fotoprovet är klart men blommorna på kuporna är större än på trosan och resten av bh:n

 

Efter att vi rättade felet på proverna, så var det dags för photoshoot med modell. I december 2016 så fotograferade vi Laila Flora till vår katalogfotografering för Höst Vinter 2017 katalogen. Fotograferingen görs så tidigt för att katalogen används i samband med införsäljningen av kollektionen till våra återförsäljare. Precis som flera gånger tidigare använde vi en av våra mest omtyckta modeller tyska Simone Voss, samt fotograf Ulf Ekström som vi jobbat med under många år.

 

Laila Flora bh och trosor Simone Voss

Fotograferingen med Laila Flora på tyska modellen Simone Voss under december 2016

Efter fotograferingen beställdes sälj-prover som visas för inköparna hos återförsäljarna samt på mässor under olika Fashion Weeks i de nordiska huvudstäderna.

HUR MOTTOGS DÅ LAILA FLORA?

Laila Flora fick ett fantastiskt mottagande och blev en av av höst och vinterkollektionens största bestsellers till butik. Under Augusti i år fick vi in sändningen till vårt lager och började skicka ut till butik där du nu kan hitta den i butiker i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

LAILA FLORA PÅ SIMONE VOSS

Laila Flora i svart vita versionen. Modell Simone Voss.

VAD HÄNDER SEN?

I och med att Laila Flora fick så fint mottagande bestämde vi att även släppa Laila med ett nytt stort mönster till vår och sommarkollektionen 2017. Senare i år kommer vi berätta mer om den här på bloggen, men vi kan ju redan nu avslöja att vi minsann tycker att  GRÖNT ÄR SKÖNT. ;-)

Tills dess ha det så underbart undertill som vi jobbar på att ni ska ha.

Av Annica Svensson

Dela till:

Kommentarer inaktiverade.